Peter Vilhelm Glob

Fra AarhusWiki

Professor i arkæologi og leder af Aarhus Museum - senere Forhistorisk Museum - Peter Vilhelm Glob

Født 1911 i København - dør i 1985

Peter Vilhelm Glob blev født i København, og voksede op i Kongens Lyngby, hvor han tog studentereksamen ved Lyngby Statsskole. Herefter læste han forhistorisk arkæologi ved Københavns Universitet, og blev magister i 1936.

I 1949 blev han professor i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet, samt leder af oldsagssamlingen på det daværende Aarhus Museum. Oldsagssamlingen blev under Glob omdøbt til Forhistorisk Museum.

Glob er blandt andet kendt for sine etnografisk-arkæologiske til den Arabiske Golf, men har også beskæftiget sig med Jyllands arkæologi – f.eks. i sin afhandling om jysk enkeltgravskultur i den yngre stenalder. En af Globs mest berømte udgravninger er Grauballemanden, der blev fundet i 1952, og nu ligger på Moesgård Museum.

Glob stiftede i 1951 Jysk Arkæologisk Selskab, og var central drivkraft i planerne for at flytte Forhistorisk Museum, der dengang havde lokaler i det tidligere HusetVester Allé, til Moesgård uden for Aarhus.

I 1960 blev han imidlertid rigsantikvar og direktør for Nationalmuseet – selvom han fortsatte som leder af Forhistorisk Museum indtil 1962, var det hans efterfølger Ole Klindt-Jensen, der kunne åbne Moesgård Museum for publikum i 1970.

Litteratur og kilder

  • Første version af artiklen er skrevet af Heidi Holst Madsen og overført fra Århus Leksikon
  • Ib Gejl (red.): Århus – Byens borgere: 1165-2000 (2000), s. 106-07. Bestil materiale
  • Kammerat Glob (1981). Bestil materiale

Eksterne henvisninger

Moesgård Museums hjemmeside