Niels Jørgen Israelsen

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra N. J. Israelsen)

Bygningskonstruktør og forfatter Niels Jørgen Israelsen, 1914-2006.

Israelsen blev født i Åbyhøj i 1914, hvor han voksede op med en bror og sine forældre. Han blev udlært tømrer og læste derefter til bygningskonstruktør i Odense. Herefter kom han til Frichs, hvor han arbejdede, til han gik på pension.

Israelsen udgav sine første publikationer om arkæologi, efter han havde deltaget i den arkæologiske udgravning ved Illerup Ådal. Herefter udgav han mange bøger om bygninger og bygningsbevaring.

Israelsen gik meget op i bygningsbevaring og registrering og blev en pioner inden for feltet i Aarhus. Han udgav mange bøger om emnet. I 1987 blev han tildelt Sct. Clemens Stagen af Foreningen for Bykultur i Århus for sit arbejde med forståelsen af bykulturen i Danmark og Aarhus. Han var medlem af Foreningen Til Gamle Bygningers Bevarelse og udførte et stort rådgivningsarbejde for Aarhus Kommunes Udvalg for Bygnings- og Miljøbevaring fra 1978-1993.

Privatliv

Blev gift med Ella i 1941. Parret mødtes i Aarhus-Hallen. Parret fik tre børn.

Israelsens bøger og arkiv

Derudover har Israelsen medvirket til en række andre bøger.

Han har også indsamlet en række fotografier og andre arkivalier vedrørende bygninger. Materialet kan findes i hans arkiv hos Erhvervsarkivet

En række af Israelsens foto er med i Lokalhistorisk Samling.

Henvisninger