Martinus Hougaard

Fra AarhusWiki

Martinus Hougaard var kendt under navnet Tinus. Han var tegner på avisen Demokraten.

Tegning af Martinus Hougaard fra 1956. Motiv: Dynkarken set fra Mindet.

Martinus Hougaard, 1897 – 1956, var opvokset i Heibergsgade. Han blev student fra Aarhus Katedralskole og tog derefter til Grønland for at arbejde som kateket, hvilket var en form for lære. Han karriere på Grønland blev dog kort, da han fandt ud af han var mere interesseret i kunst. Han tog derefter forskellige job i København og rejste ud i verden for at se sig om. Først tog han til Paris og derefter videre til Italien.

Efter sin tur i Europa begyndte Martinus Hougaard på Demokraten som tegner og senere kunstanmelder. Han var meget glad for at skrive og hjalp ofte de andre ansatte med deres artikler. Martinus Hougaard var ikke interesseret i at lave kunst der ikke kunne bruges, han ville hellere lave tegninger om tidens emner. Specielt hans tegninger om nazismen gjorde ham kendt.

I forbindelse med hans død i 1956 var der en mindeudstilling med hans tegninger på Aarhus Rådhus. Til udstillingen findes også et udstillingskatalog, hvor statsminister H. C. Hansen skrev forord i.

I 2008 var der en udstilling med Martinus Hougaard og Herluf Bidstrups tegninger om nazismen, kaldet ”Tegnerens kamp mod nazismen”.

Kilde

  • Demokraten den 28. 9. 1956