Jacob Zeuner

Fra AarhusWiki
Boghandler Jacob Zeuner, ca. 1880

Boghandler, forlægger Jacob Zeuner

Født 14. august 1840 i Aarhus - død 30.april 1911 i Aarhus

Jacob Zeuner stod som ung i lære ved boghandler Basse ved Immervad, og var efterfølgende medhjælper ved boghandler Thrue i 17 år.

Jacob Zeuner åbnede 25. november 1871 selv en boghandel i Den Secherske Gaard ved Lille Torv - i dag er gården kendt som Borgmestergården, og står i Den Gamle By). I forbindelse med åbningen havde Zeuner en annonce i Aarhuus Stiftstidende:

"Ny Bog-, Papir-, Musik-, Kunst- og Galanterihandel, lille Torv Aarhus. Løverdagen den 25 Nvbr aabner jeg en velassorteret Boghandel"

Som det ses fra annoncen var det ikke kun bøger, som røg over disken hos Zeuner. Zeuner solgte endda også pianoforteer fra København. Få år efter at have etableret boghandel på Lille Torv, åbnede Zeuner et bogtrykkeri i Vestergade 3.

I 1879 oprettede Jacob Zeuner tillige et læseselskab, hvorigennem medlemmer kunne gøre sig bekendt med alt nyt indenfor litteraturen.

Da bygningen på Lille Torv i 1908 blev flyttet ud til Tangkrogen, for at være en del af den store landsudstilling året efter, flyttede Zeuner sin forretning til en nyopført bygning på Vestergade 8.

Jacob Zeuners boghandel på Lille Torv i Borgmestergården, der i dag findes i Den Gamle By.

Zeuner var engageret i den sønderjydske sag. Han lagde også et stort arbejde i Handels- og Kontoriskforeningen, hvor han senere blev udnævnt til æresmedlem. Fra 1904-1911 var Zeuner medlem af Spare- og Laanekassens tilsynsråd og Handels og Kontoristforeningens bestyrelse.

Zeuner faldt om med hjertestop 70 år gammel.

Privatliv

Zeuner var et privat menneske der ikke deltog meget i det offentlige liv.

Søn af bagermester Friedrich Anthon Gotthardt Zeuner (1807-1885) og dennes første hustru Mette Pedersdatter (1814-1846).

Gift med Ida Mathilde Emilie Zeuner f. Halberg 31. august 1886.

Bror til bagermester Antonius Georg Zeuner

Kilder og henvisninger

Kritisk fejl: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.56° 9' 25.95" N, 10° 12' 24.49" E