HistorieHotellet:Vibeke Ladefoged

Fra AarhusWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Interview med Vibeke Ladefoged til skoleprojektet Mange bække små. Interviewet er udført og nedskrevet af Sophie og Josephine fra 8.C på Elise Smiths Skole i marts 2014.

Hjemmet og familien

Fødeår 1948

1) Hvilken gade/gader voksede du op i?

Jeg er opvokset i Højbjerg, på en gade der hedder L.A Ringsvej, der har jeg simpelhen trådt mine barnesko.


2) Hvad lavede dine forældre?

Min far havde en kaffebutik ned på strøget, det der dengang hed Strøgets Kaffe, en meget stor kaffeforretning, faktisk Aarhus' største. Min mor hjalp til og var hjemmegående husmor, for det var der mange der var dengang.


3) Hvor mange søskende var I?

Jeg var den yngste af tre børn, jeg havde to ældre brødre, der var syv og otte år ældre end mig. Så jeg var den lille irriterende lillesøster, som havde nogle trælse storebrødre en gang i mellem.


4) Hvilke du pligter derhjemme?

Mhm, pligter havde man egentlig ikke der hjemme, det var jo en hel anden verden dengang. Som mindre gik man jo der hjemme, og havde pligt på at lave lektier. Lektierlæsning var anderledes end hvad den er nu. Den gang skulle vi lærer salmevers, som nok er en by i Rusland for jer. Man skulle også lære tabellerne, og den gang hed det regning, og ikke matematik.


5) Fik du lommepenge af dine forældre?

Nej, nej, nej, det havde vi ikke. Jeg kunne for eksempel hjælpe til i haven og få en øre for hver afklippede syren, hvor mine brødre måske fik 2 øre for hver. Total uretfærdigt! Men sådan var det jo. Jeg kunne gå hen til købmanden på hjørnet og købe for 10 øre spejderhagl, hvis jeg altså havde klippet 10 syrengrene af.

Skolen

6) Hvor gik du i skole?

Jeg gik i skole på ForældreskolenMarselisborg Boulevard. Og mine brødre gik så på Kragelundskolen ude i Højbjerg.


7) Hvordan forløb en typisk skoledag?

Jeg mødte klokken 8 og havde typisk fri igen klokken 14. Vi startede altid en dag med morgensang, det er vel også et fremmed ord for jer?

Jose & Soph: Nej, nej. Det har vi skam prøvet.

Morgensamling var faktisk rigtig hyggeligt. Derefter gik man så hver til sit, og stå bag sin pult ind til læren kom og havde sagt, at nu måtte man gerne sætte sig. Så råbte læren navnene op for at tjekke at alle var kommet. Vi havde også frikvarter, og der skulle man være ude, ellers skulle man have skrevet i sin ordensbog af sine forældre, at man enten var forkølet eller what ever. Og inden man måtte gå ind i klasseværelset efter frikvarteret, stod alle klasser linet op uden foran deres klasse inde de måtte gå ind. Men den regel blev kasseret i slutningen af min tid i skolen og der kunne vi bare gå ind. Men selvfølgelig kunne vi også snyde læren ved at sætte et viskelæder i klemme i døren.


8) Hvad synes du er de væsentligste forskelle på skolen i dag og dengang du gik i skole?

Jeg er jo vokset op med pen og blækhus og det er altså ikke let, men hvor i dag bruger computer. Vi havde seks skoledage, for vi var også i skole om lørdagen. Jeg tror læren har det svært nu om stunder. Altså selve undervisningen var helt anderledes, i dag foregår alt over computeren. Den gang var det jo bøger, og vi skrev det hele i hånden


9) Hvordan var forholdet mellem lærer og elever?

Hvis man ikke mødte op til time, skulle det skrives i ordensbogen.


10) Hvilken straf var der ved uartigheder?

Rap over fingerne med en linial, og nogle af drengene blev revet i de små hår ved ørerne, og det gør altså ondt! Vi kunne også blive sendt i skammekrogen, uden for døren og op til rektor, men værst var eftersideningen, det har jeg dog kun prøvet én gang.


11) Hvilke fag havde du? Hvad var dit yndlingsfag?

Dansk, selvfølgelig. Regning, som i dag er matematik og så havde vi tysk, engelsk fik vi fra 4., og så tysk startede vi med et år senere. Fysik/kemi, gymnastik som det hed den gang, håndarbejde. Pigerne havde håndarbejde og drengene havde sløjd. Geografi havde vi også, men ellers tror jeg i store træk at det er det samme som nu.

Jeg kunne rigtig godt lide geografi, ja det kunne jeg. Det syntes jeg virkelig var spændende. Og det giver så også udslag nu, jeg har rimelig godt styr på geografien. For vi fik det jo terpet ind i hovedet.

Fritid

12) Hvad lavede du efter skole? Og hvorhenne?

Ja, hvad lavede man efter skole? Jeg gik til ridning dengang, og det var inde i ridehallen i på Marselis Boulevard. Jeg var meget ude. Mine forældre gik meget ind for at man skulle være ude så lørdag og søndag tog vi ofte i skoven og gik en tur der. Vi kørte ud, ja det var jo ikke alle der havde en bil dengang. Der fik rigtig meget tid med at være ude og lege og man beskæftiger sig med det. Jeg elskede at klatre i træer. Jeg var fast patient på skadestuen for så kom man jo til skade engang imellem.


13) Hvilke butikker kom du i?

Der var selvfølgelig butikker men i lige så mange som vi har i dag. Jeg kan huske når vi var inde i byen så på gågaden omkring der hvor BR ligger i dag der lå en forretning som hed S-j-ø-r-o-p, Sjørop. Det var en fin tøjbutik. Der var jeg jo så heldig stillet at jeg måske engang imellem kunne komme ind og få et stykke tøj. På samme side lå en skobutik der hed Engelbræk så der fik jeg sko inde. Men ellers Salling var der. Men slet slet ikke som den er i dag. Men den lå samme sted bare ikke så stor. Og magasin har nok også været der.


14) Hvad lavede du i din ferie?

Min første ferie gik nok til Flensborg og Sleigsvig og igen var vi så heldig at have en bil. Så kunne vi køre på hotel og overnatte der. Jeg kan bare huske hotellet var meget lys grønt.

I sommerferien var jeg tit på ferie på fyn ved min onkel. Han havde en kæmpe gård så jeg hjalp med at høste. Jeg havde fødselsdag i efterårsferien og der var vi ofte i Harzen.


15) Havde du et fritidsjob?

Nej det havde jeg ikke. Hvad skulle jeg bruge penge til? Behovet dengang var slet ikke det samme.

Refleksion

16) Hvad ville du være, når du blev voksen?

Ja, jeg tror jeg ville være stewardesse, jeg kan huske jeg tænkte nøøøjj, det at man kunne komme ud og se nogle fjerne himmelstrøg. Så ville jeg gerne være sygeplejerske men der skulle man kunne latin, og det kunne jeg ikke. Så ville jeg være lærer og startede også ude på askhøjskole, men det gad jeg bare ikke.


17) Hvad blev du og hvorfor?

Jeg bosatte mig i England og blev gift med en englænder, jeg boede i england i 11-12 år. Hvor vi havde en pub og restaurant. Så kom jeg tilbage her til landet. Og så har jeg været i en reception hvor jeg havde med rejser at gøre, you name it.


18) Hvad ser du som den største forskel på Aarhus fra din barndom til i dag?

Århus er jo lige nu i en stor udvikling en meget spændende udvikling. Ja det ved jeg ikke. Der er både gode og dårlige ting ved århus.


19) Hvad er godt, og hvad er mindre godt ved dette?

jeg synes det med gettho'er er synd med man kan jo ikke slippe udenom det.


20) Hvad kan vi lære af fortiden?

Jeg synes det her projekt i er i gang med er spændende, du kan selvfølgelig ikke ændre fortiden men jeg tror som sagt at man kan lære noget af fortiden.


21) Har du et godt råd til nutidens unge?

I skal dælme nyde at være unge.


Aarhus og Europa

22) Hvad vil det sige at være aarhusianer / hvornår er man aarhusianer?

Du skal være født i Århus Jeg synes århus er en rigtig dejlig by og den ligger utrolig smukt.

Man kan gode værne lidt mere om århus. Den er desværre ved at blive en beskidt by. Jeg synes det er synd at folk de sviner som de nu gør. Det er mangel på omtanke. Jeg synes, at man forhåbenligt kan være stolt af at sige at man er fra århus.


23) Er du aarhusianer?

JEG ER AARHUSIANER!! jeg er født i århus og opvokset i århus.


23) Hvad er din yndlingsting ved Aarhus?

Der er meget fantastisk ved århus, århus er ikke for stor. Århus er en hyggelig storby. Beliggenheden er i top århus ligge rigtig smukt.


24) Hvad kunne Aarhus gøre bedre?

Jeg synes godt århus kunne være en renere by.


25) Hvordan har du brugt Aarhus-by / Hvilke steder har du holdt af at besøge?

Igen naturen. Jeg kan rigtig godt lide at gå ned omkring åen. Nede i latinerkvarteret. Aros. Det er de områder jeg rigtig godt kan lide at komme.


26) Kendte du nogen fra andre lande, da du var barn?

Kender du nogen i dag?

Ja det gør jeg da, som sagt jeg var gift med en englænder og har stadig familie i england. Og bekendskaber i både australien, holland og tyskland.


27) Hvornår var du første gang på ferie uden for Danmark? Hvor gik turen hen?

-

28) Rejser du mere i dag? Hvor rejser du hen?

Ja uha uha uha, jeg elsker skiferie men det har jeg ikke været i mange år. Min ex-mand og jeg har sommerhus i spanien. Men den har han så lige overtaget.

Jeg har rejst i stor set hele europa, thailand, usa osv.


29) Hvordan har du brugt Europa / Hvilke steder har du holdt af at besøge?

Jeg har holdt meget af at besøge en by i Belgien som hedder Brücke. Der har jeg været nogle gange, en hyggelig by. Jeg elsker London. Jeg vil gerne til Wien, der har jeg aldrig været så der vil jeg gerne hen. Så det kommer jeg nok en dag. Skotland vil jeg også gerne besøge.

30) Hvilke vigtige Europa-begivenheder kan du huske? Hvorfor?

I 1956, Ungarn, Ruslands invasion af Ungarn. Jeg kan bare huske at der var krig i Ungarn og så spurgte jeg min mor om der også blev krig her oppe. Det satte store spor i mig.

Da muren kom op i Berlin, kan jeg huske, frygteligt. Jeg kan selvfølgelig også huske da den blev væltet.


31) Hvad vil det sige at være europæer? Er du europæer?

Ja, det skal man jo nok sige, en del af det store fællesskab, forget it! Jeg er dansker med stort D. Jeg er dansker!


32) Hvad kan Aarhus tilbyde Europa?

Tja, det er et godt spørgsmål, det ved jeg ikke. Det ved jeg simpelhen ikke.


Skrevet af Sophie og Josephine S