Gerhard Julius Frederik Døcker

Fra AarhusWiki
Julius Døcker, ca. 1863.
Døcker´s helsides avis-annonce om sin butik, Aarhus Stiftstidende juni 1857.

Isenkrammer, Operasanger og stifter af et højskolehjem, Gerhard Julius Frederik Døcker (født i Aarhus 12.1.1832 - død 2.1.1905 i København)

Gift med Actonia Caroline, f. Boesen (1834-1907), datter af Stiftsprovst Carl Vilhelm Boesen. Børn: Carl, Svend og Emilie Døcker.

Døcker åbnede i 1857 en isenkræmmerforretning i Vestergade 650. Det startede godt for den unge forretningsmand, men pga. krisen gik han allerede i 1859 fallit.

Mens han havde drevet forretning havde Julius Døcker været meget aktiv i Aarhus´ musikforening, og da han efter kuldsejlingen af forretningen tog til København og oplevede Mozarts Don Juan på Det kgl. Teater, stod hans ambition udelukkende til kunsten.

Han kom herefter i lærer hos musikeren og komponisten Carl Helsted, og i 1863 kunne han debutere på Det kgl. Teater i titelrollen i operaen Vilhelm Tell. Det blev startskuddet på en karriere ved scenen, der skulle vare frem til 1879. Det var ikke kun sin stemmes baryton Julius Døcker virkede med; også i både skuespillet og balletten blev han anvendt og nåede at spille og synge sig igennem 76 partier og roller i sine 16 år ved teatret.

I 1880 stiftede han et højskolehjem for studerende, som han drev frem til sin død. Sideløbende fortsatte han med at undervise i oplæsning og deklamation, to kunstformer som han vedblev at turnere med til sine gamle dage.

Kilder og Litteratur

  • Interview i Vort Land og Aarhus Stiftstidende 13.januar 1902.
  • Thomas Overskou: Den Danske Skueplads (1864) (Om Døckers debut).