Emmerik Lucian Høegh-Guldberg

Fra AarhusWiki

Emmerik Lucian Høegh-Guldberg, 4. 5. 1807 – 31. 5. 1881, var maler med speciale i dyremalerier.

Uddannelse

Emmerik Høegh-Guldberg var søn af Julius Høegh-Guldberg og Margrethe Pallene Hahn, som boede med deres familie i Aarhus. Det var oprindeligt meningen, at han skulle få en karriere i militæret ligesom sin far, Julius Høegh-Guldberg, og derfor var han kadet i militæret fra 1819-1826. Herefter tog han til København, hvor han blev optaget på Kunstakademiet i 1828. Han arbejdede hovedsageligt med dyremaleri, men benyttede også radering, hvor man ætser et motiv i en metaloverflade.

Arbejde i Aarhus

I 1829 kom han igen til Aarhus og blev timelære i skrivning og regning ved Aarhus Katedralskole og fra 1839 ved Realskolen. I 1859 blev han adjunkt ved Katedralskolen og blev ved med at arbejde der indtil 1879. På samme tid med sit arbejde ved Aarhus Katedralskole var han også forstander for Prins Frederik Ferdinands Tegneskole. I 1840 var han med til at grundlægge en kunstudstilling i Aarhus og fungerede som inspektør for Aarhus Museum, som udstillingen udviklede sig til.

Aarhus Borgerlige Skydeselskab

Emmerik Høegh-Guldberg var i 1834 med til at stifte Aarhus Borgerlige Skydeselskab sammen med flere andre af byens førende mænd. Herefter blev han en af selskabets første direktører. Hans far, Julius Høegh-Guldberg og bror Christopher Julius Emil Høegh-Guldberg var også medlemmer af selskabet. Hele familien var habile skytter og vandt ofte præmier ved selskabets skydninger.

Privatliv

Emmerik Høegh-Guldberg blev i 1836 gift med Vilhelmine Therese Gebauer, som var datter af maleren Christian David Gebauer. Christian Gebauer var Høegh-Guldbergs læremester ved kunstakademiet. Vilhelmine Therese Gebaurer døde allerede året efter i 1837. I 1843 blev han gift med Jacobine Mathilde Raae, som var datter af købmanden Peder Christian Raae. Emmerik og Jacobine fik fem børn: Carl Ove Høegh-Guldberg, Margrethe Frederikke Wilhelmine Høegh-Guldberg, Emma Nora Høegh-Guldberg, Petra Høegh-Guldberg og Julie Hanne Mathilde Høegh-Guldberg.

Høegh-Guldberg blev dannebrogsmand i 1853 og blev i 1874 slået til Ridder af Dannebrog. Der findes et portræt af ham på Aros Kunstmuseum malet i 1829 af vennen Christen Købke.

Kilder

Fatal error: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.Fatal error: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.Fatal error: The format of the coordinate could not be determined. Parsing failed.