Elev skole besat under 2. Verdenskrig

Fra AarhusWiki

I slutningen af krigen kom der 15 tyske soldater til Elev for at blive indkvarteret i Elev Skoles gymnastiksal. De skulle bevogte en udsigtspost, der var ved at blive bygget på en bakketop uden for Elev til højre for Koldkilde (nu er der et vandhul, fordi der senere blev gravet grus på stedet). Udsigtsposten blev aldrig færdig, men soldaterne blev på skolen til krigen var slut. Det var mest ældre mænd, der var for gamle til at sende til fronten, og eleverne fik lidt snak med dem.

Arne Sørensen, der i dag bor i det gule hus ved Skolestien over for skolen, fortæller om engang, han kom galt af sted: Jeg havde snakket en del med én af tyskerne og følte mig ret tillidsfuld, så jeg sagde, at jeg syntes Hitler var dum! Tyskeren sagde ingenting, men dagen efter blev jeg kaldt til side af lærer Venning, der så meget alvorlig ud. Den tyske soldat var gået til læreren og fortalt om episoden. Det kunne være gået rivegalt, for soldaten kunne blive straffet for ikke at gribe ind, og min far kunne blive hentet til afhøring ved tyskerne, og i det mindste fået en påmindelse om, at opdrage sin knejt ordentligt! Men jeg følte mig alligevel lidt som en helt, at jeg turde sige til en tysker, at Hitler var dum!

Mod slutningen af krigen blev man nogle steder plaget af tyske bander, der bl.a. stjal cykler og tøj, som de ville tage med hjem til Tyskland. I Elev blev man alarmeret fra Elsted om, at en sådan bande var på vej. Man kontaktede de tyske soldater i skolen, og den øverstbefalende sørgede for at ”røverne” blev sendt tilbage til Hesselballe, hvor de vist nok kom fra. I Elev skulle der ikke stjæles noget!

Den øverstbefalende boede bag vinduet midt på det store billede fra 1929. Det ses også, at skolen og gymnastiksalen oprindeligt ikke var bygget sammen.

Nogle af de tyske soldater indridsede deres navne på muren ind til skolens gymnastiksal. På en af dem er et hjerte, hvor der står: J. K. 1945, og inde i hjertet står der Wien. Han hed Joseph Korbels og var østriger og absolut ikke tyskervenlig.

Litteratur og kilde