Den Rumænsk Ortodokse Menighed i Århus (skytsengle: De Hellige Velværdige Paraskeva og Theodora af Sihla og Ana af Novogorod)

Fra AarhusWiki

Gruppens navn henviser til tre helgener fra den ortodokse tradition. Disse helgener har særlige dage, hvor de markeres. Gruppen er rumænsk-ortodoks og følger denne kirkes lære og praksis. Ana af Novogorod er særligt vigtig som en helgen med forbindelse til den skandinaviske sammenhæng. Udviklingen indenfor de senere år med flere rumænere i fx Danmark og Sverige har betydet, at den rumænsk-ortodokse kirke har oprettet et ærkestift i Skandinavien med hovedsæde i Stockholm. I Danmark er der oprettet en række rumænsk-ortodokse menigheder, hvoraf flere er godkendte trossamfund.


Gruppens historie i lokalområdet

Gruppen blev etableret i 2008 i Aarhus og låner Den Katolske Kirkes lokaler i Aarhus (kapellet), men den låner også andre kirker ved bestemte lejligheder såsom påskegudstjenester, der afholdes i folkekirker. Baggrunden for etableringen af en ny menighed var en større tilstedeværelse af rumænere i Danmark, særligt yngre mennesker, der kommer til Danmark for at arbejde eller studere. Bispesædet i Stockholm så et behov for en rumænsk præst i Aarhus. Menigheden har siden 2010 været et godkendt trossamfund. Der organiseres også gudstjenester indenfor den rumænsk-ortodokse tradition af en anden gruppe i Aarhus med en præst, som kommer til Aarhus fra Malmø nogle gange om året. Denne gruppe har mødtes i Aarhus i længere tid og fortsætter med at mødes i folkekirken Vor Frue Kirkes Klosterkirke. Der er et vist sammenfald mellem deltagerne i de to grupper, og begge præster er under samme biskop og patriark.

Organisation

Gruppen er lokalt organiseret med et menighedsråd og er del af Den Rumænsk Ortodokse Kirke under biskoppen i Stockholm. Den religiøse og administrative leder er præsten, som har en teologisk uddannelse fra et præsteseminarium i Bukarest. Præsten er rumænsk. Menighedsrådet står for en del af beslutningerne, der berører det lokale arbejde.

Medlemmer Der er ca. 250 medlemmer, og ved en almindelig gudstjeneste kommer der 30-50 deltagere. For at blive medlem skal man have modtaget en ortodoks dåb. Medlemmerne har primært rumænsk baggrund, men der er også enkelte med andre baggrunde, såsom serbisk eller russisk. Medlemmerne kommer primært fra Aarhus-området, men de kommer også fra øvrige dele af Midtjylland. Sproget i menigheden er rumænsk. Hvis man er medlem af menigheden, kan man ikke samtidig være medlem af andre trossamfund.


Økonomiske forhold

Menigheden modtager støtte fra den danske stat til ungdomsarbejde, og den modtager støtte fra den rumænske stat til præstelønninger. Derudover er der selvstændig virksomhed i forbindelse med salg af religiøse bøger. Medlemmerne betaler efter formåen. Medlemmerne foretager også frivilligt arbejde i menigheden.


Religiøs/spirituel praksis

Den primære religiøse praksis er gudstjenesten (liturgien) en gang ugentligt om søndagen. Nadveren spiller en central rolle i gudstjenesten. Jul (25. december) og påske er vigtige højtider for gruppen. Derudover er der, som det er kendetegnende for ortodoks kristendom generelt, vægt på ikoner, som også er en del af indretningen af gudstjenesterummet. Der er også andre fællesaktiviteter såsom pilgrimsvandring. Og der har været et ønske i gruppen om mere undervisning til voksne i den ortodokse tradition, særligt for de generationer, der voksede op under det kommunistiske styre. Der er katekismus-undervisning for børn og unge en gang om måneden. Der er også undervisning i ikonmaling, som er en central religiøs praksis for ortodoks kristendom. Gruppen har også socialt arbejde rettet til unge.


Eksterne relationer

Der er et godt samarbejde med Den Katolske Kirke og folkekirken, fx igennem lån af lokaler.


Forandringer

Gruppens tilstedeværelse i Aarhus er i sig selv en forandring, og de fortæller om større tilgang af medlemmer på baggrund af flere rumænere i Danmark, fx rumænske studerende.


Original kilde

Religion i Aarhus 2013 En kortlægning af religion og spiritualitet. Redigeret af Lars Ahlin, Jørn Borup, Marianne Qvortrup Fibiger, Brian Jacobsen og Marie Vejrup Nielsen 2. reviderede udgave. Center for Samtidsreligion, Aarhus Universitet, 2015.

Link: Religion i Aarhus 2013 (online PDF-fil) (hentet den 15. august 2017)

ISBN: 978-87-92829-45-0


NOTE: Artiklen er kopieret fra 2. reviderede udgave af "Religion i Aarhus 2013" (2015), som er udgivet af Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet. Kopieringen er foretaget med samtykke fra både forfatter og redaktører.