Andreas Wilhelm Kirkebye

Fra AarhusWiki
(Omdirigeret fra A. W. Kirkebye)

Andreas Wilhelm Kirkebye, 13. 2. 1877 – 10. 7. 1957, grosserer.

Andreas Wilhelm Kirkeby blev født i Aarhus. Han blev uddannet i Danmark, hvorefter han tog til Tyskland og senere Hull i England. I 1902 startede han et frugt en gros firma i Hull. I løbet af få år havde han salgsagenter i Holland, Belgien, Tyskland, Skandinavien og Rusland. I 1906 fik han grossererborgerskab i København, hvor han videreudviklede sit firma.

Kirkebyes firma i Danmark blev hurtigt landets førende inden for bananer, appelsiner, citroner, vindruer og æbler. Kirkebye arbejdede på at lære danskerne at spise bananer, nærmere bestemt Fyffes bananer, som han importerede. Han gjorde stor brug af reklamer, både lysreklamer og annoncer. Han iværksatte også en storstilet kampagne for at udbrede viden om bananernes sundheds og ernæringsmæssige værdi. For at forbedre bananernes kvalitet lavede han bananmodningsanstalter rundt om i landet, så der blev kortere mellem importør og forbruger.

I forbindelse med krisen i 1930’erne kom der begrænsninger på importen. Kirkebye tog derfor handlen med dansk frugt op i et hidtil ukendt omfang. Han oprette store anlæg med transportbånd og automatiske sorteringsanlæg. I Aarhus lå A. W. Kirkebyes anlæg på Gebauersgade 3-11.

I 1939 blev firmaet omdannet til et aktieselskab uden navnet A. W. Kirkebye A/S, men han arbejdede også under navnene Banan-Centralen, Dansk Frugt-Central, Dansk Kartoffel-Central og Dansk Løg-Central. Anden Verdenskrig gav en del problemer med import af frugt, men efter krigen arbejde Kirkebye videre med at forsyne danskerne med bananer. Han er i eftertiden blevet set, som den der lærte danskerne at spise bananer.


Kilde