Niels Paulli Krause-Jensen

Fra AarhusWiki
Krause-Jensen i fransk uniform

Pilot Niels Paulli Krause-Jensen, født 19. maj 1894 i Aastrup, Skødstrup sogn, død 30. januar 1970 i Aarhus.

Søn af proprietær Søren Krause-Jensen og Ane Marie Krause-Jensen, født Nielsen.

Krause-Jensen flyver fra reden

Niels Paulli Krause-Jensen voksede op på slægtsgården Bøgely ved Aastrup tæt på Kalø Vig. Som den ældste i en børneflok på fem lå det formentlig i kortene, at han skulle overtage gården efter forældrene, men sådan gik det ikke. Da han i 1913 blev student fra Aarhus Katedralskole, tog han i første omgang til København for at uddanne sig til ingeniør. Til faderens store ærgrelse afbrød han i begyndelsen af 1914 sit studie for at rejse til Frankrig for at uddanne sig til pilot.

Det var en drøm, han havde haft, siden han første gang så en flyvemaskine på Landsudstillingen i Aarhus i 1909. På det tidspunkt var flyvning fortsat nyt, og det var store nyheder, når der blev uddannet danske piloter. Aarhus Stiftstidende fik nys om historien og fulgte hen over de følgende måneder med i, hvordan det gik Krause-Jensen og et par andre unge aarhusianere, Uffe Peter Goethe Jensen og Niels Leth Jensen, der ligeledes søgte at udleve deres pilotdrømme i Frankrig.

Frivillig i fransk tjeneste

Den 16. juli 1914 kunne man i avisen læse, at Krause-Jensen havde erhvervet det længe ventede flyvecertifikat. Oven i det blev han ansat som testpilot ved en fransk flyvemaskinefabrik. Kort efter brød Første Verdenskrig imidlertid ud, og fabrikkens fly blev beslaglagt af den franske hær. I sin iver efter at fortsætte sin pilotkarriere, og måske for eventyrets skyld, meldte han sig straks i fransk krigstjeneste og blev med megen besvær indrulleret som militærpilot.

Krigsdeltagelsen gjorde naturligvis ikke interessen for Krause-Jensen mindre. I løbet af krigen skrev Stiften ofte både om ham og de øvrige århusianske piloter, som også var kommet i fransk tjeneste.

I august 1915 bragte avisen den drabelige historie om, hvordan Krause-Jensen på mirakuløs vis havde overlevet et styrt med sit fly, men at han i ulykken mistede sit højre øje. Til stor forundring var han allerede tilbage ved fronten kun få måneder senere og fløj atter rekognosceringer over de tyske skyttegrave. Han blev såret yderlige to gange under krigen, blev nævnt hele syv gange i den franske hærs dagsbefalinger og avancerede fra menig til løjtnant. Desuden fik han indtil flere ordensmedaljer for sit mod og sine bedrifter. Der var altså rigeligt at skrive hjem om, og det var tydeligvis avisens holdning, at Krause-Jensen gjorde både sin by og sit fædreland ære.

Fra flyverhelt til flyverpioner
Krause-Jensen besøgte Aarhus i 1919 med flyveren Goliath

Berømmelsen fra verdenskrigen varede ved efter krigen, hvor han fortsat blev nævnt i avisen med jævne mellemrum. Han forblev i Frankrig indtil 1925, men var ofte på visit i Danmark. Flere gange lagde han også vejen forbi Aarhus i det store franske Goliath-fly. I maj 1919 var han i audiens hos kong Christian 10, hvor han fik overrakt Ridderkorset, kun få dage efter sin 25-års fødselsdag.

Stiftens hyppige omtale af Krause-Jensen efter krigen skyldtes ikke mindst hans indsats for at fremme luftfarten i Danmark. I kraft af sine kontakter i Frankrig agiterede han blandt andet for oprettelsen af en luftrute mellem København og Paris. Desuden gav han i flere interviews sin mening til kende om luftfartsforholdene i Danmark. Her kritiserede han flyvepladsen på Amager og udtalte sig om fordelen ved flyvepladsen ved Skejby Mark, sikkert til stor glæde for de århusianske læsere.

Dømt som værnemager

Efter de første års flyvereventyr levede Krause-Jensen en omskiftelig tilværelse. Under Anden Verdenskrig, hvor han var bosiddende i København, startede han en forretning med salg af entreprenørmateriale, men det fik et noget uheldigt udfald.

I juni 1945 blev Krause-Jensen interneret af de allierede styrker. Han blev sigtet for værnemageri, beskyldt for at have solgt for over 300.000 kr. entreprenørmateriale til den tyske værnemagt. I december 1947 blev han idømt 4 måneders fængsel. Krause-Jensen, der var mødt op i retten med alle sine medaljer fra Første verdenskrig, appellerede straks dommen. Han hævdede kun at have arbejdet til gavn for modstandsbevægelsen ved at trække leverancerne ud og ved udelukkende at levere dårligt materiel. I august 1950 blev han så endelig frikendt ved landsretten, da man var enige i, at han snarere havde saboteret end hjulpet tyskernes arbejde. Dog blev han dømt for dårlig bogføring og fik derfor ikke erstatning for den allerede aftjente fængselsdom.

Da Krause-Jensen døde 20 år senere var den uheldige værnemagersag glemt, mens bedrifterne fra Første verdenskrig fortsat var det, han blev huske for.”Han oplevede i sit liv mere end de fleste, tog både eventyr og modgang med godt humør og var livsglad til det sidste”. Det var de sidste rosende ord, Stiften gav ham med på vejen.

Henvisninger